Papryki nadziewane kurczakiem i kaszą

Papryki nadziewane kurczakiem i kaszą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
  • 350 ml bulionu
  • 100 g kaszy
  • 4 papryki (po ok. 200 g)
  • 2 pomidory
  • 1 pokrojona natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli

Proces wykonania:

  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać starty czosnek. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz kurkumy. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, następnie wlać gorący bulion, wsypać kaszę i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez około 25 minut. Jeśli na koniec pozostał jakiś płyn, należy go wygotować bez przykrycia. Dodać jajko i natkę pietruszki, następnie gotować jeszcze około 5 min.
  • W międzyczasie przygotować paprykę: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Paprykę umyć, osuszyć, odkroić górę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry.
  • Powstałym farszem wypełnić paprykę. Posypać tartym serem i ułożyć plasterki pomidora na górze. Wstawić do piekarnika na około 25 minut, 180 stopni C.

Kalorie:

Kaloryka dania wynosi około 1532 kcal. Należy pamiętać, że jest to porcja 4 osobowa, zatem kaloryka na osobę wynosi 383 kcal.

Makroskładniki – pojedynczej porcji:

  • Białko: 48 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Tłuszcze: 11 g

Papryka to zdrowy, smaczny i pomysłowy przepis na obiad 🙂

Potrzebujesz indywidualnego planu treningowego lub diety?

Skontaktuj się z naszym ekspertem!
adminPapryki nadziewane kurczakiem i kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *