Papryki nadziewane kurczakiem i kaszą
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
- 350 ml bulionu
- 100 g kaszy
- 4 papryki (po ok. 200 g)
- 2 pomidory
- 1 pokrojona natka pietruszki
- 1 jajko
- 150 g tartej mozzarelli
Proces wykonania:
- Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać starty czosnek. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz kurkumy. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, następnie wlać gorący bulion, wsypać kaszę i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez około 25 minut. Jeśli na koniec pozostał jakiś płyn, należy go wygotować bez przykrycia. Dodać jajko i natkę pietruszki, następnie gotować jeszcze około 5 min.
- W międzyczasie przygotować paprykę: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Paprykę umyć, osuszyć, odkroić górę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry.
- Powstałym farszem wypełnić paprykę. Posypać tartym serem i ułożyć plasterki pomidora na górze. Wstawić do piekarnika na około 25 minut, 180 stopni C.
Kalorie:
Kaloryka dania wynosi około 1532 kcal. Należy pamiętać, że jest to porcja 4 osobowa, zatem kaloryka na osobę wynosi 383 kcal.
Makroskładniki – pojedynczej porcji:
- Białko: 48 g
- Węglowodany: 45 g
- Tłuszcze: 11 g
Papryka to zdrowy, smaczny i pomysłowy przepis na obiad 🙂
Dodaj komentarz